Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

maanantai 5. kesäkuuta 2017

Elämän shakkilaudalla

Mitä tehdä, kun ei tiedä mitä tehdä? Mikä neuvoksi, kun ei ymmärrä enää mistään mitään? Kun on pihalla kuin lintulauta, ja kadonneet ovat muumit laaksosta, lepakot tapulista ja intiaanit kanootista. Ja kun tuntuu, että ottipa askeleen eteen tai taakse, se on huono valinta. Kumman valitset silloin? Niistä kahdesta pahasta?

Elämässä tulee näitä tilanteita, ettei pieni ihminen ymmärrä, mitä suuri Jumala on tekemässä. Tähän ikään mennessä olen kuitenkin jo huomannut, että jälkeenpäin ne oudotkin tiet ja johdatukset joskus osoittautuvat oikeiksi. Eihän sitä kaikkiin miksi-kysymyksiinsä saa koskaan vastausta, mutta joissain asioissa huomaa jälkeenpäin, että oli sittenkin hyvä, että se meni niin. Jumala tiesi paremmin kuin minä. Ja onneksi tiesi.

Lukioaikana pelasin usein shakkia erään luokkakaverini kanssa. Hän oli pelannut ennenkin, minä en. Niinpä hän aluksi voitti minut joka kerta ja sekös minua harmitti! Mutta ihme kyllä kehityin pelaajana ja aloin minäkin voittaa. Minusta tuli jopa hyvinkin ovela pelaaja. Shakissa kun oveluutta juuri tarvitaan - ja paljon ajatustyötä. (Nykyään en enää osaisi pelata, en ole paljoa pelannut sen jälkeen.)

Muistan aina yhden pelin, jossa olin tarkkaan harkinnut monta siirtoa eteenpäin ja suorastaan tiesin jo, että voittaisin. Mutta jouduin voiton taatakseni tekemään sellaisen siirron, että pelikaverini oli aivan äimän käkenä. Miksi sinä noin teit, nythän sinä häviät?! hän varmaankin suunnilleen ihmetteli.

Ja kyllähän se näytti siltä kuin olisin häviämässä. Mutta vastapelurini ei tiennyt seuraavia siirtojani, jotka olin jo suunnitellut. Hän ei nähnyt, että hän tulisi itse häviämään, vaikka näytti siltä kuin minä olisin se joka häviäisi koko pelin. Ja entistä suurempi oli hänen hämmästyksensä, kun korjasin sitten voiton kotiin - olin todella onnistunut huijaamaan häntä! Se epäonnistuneen näköinen siirtoni oli sittenkin johtanut voittoon.

Tällainen shakkilauta tämä uskovan ihmisen elämäkin on. Jumala on suunnitellut kaikki siirrot jo etukäteen. Hän näkee jo nyt, miten se ja se meidän mielestämme oudolta vaikuttava siirto tulee vaikuttamaan kokonaisuuteen. Että lopulta kaikki yhdessä vaikuttaa meidän parhaaksemme, kuten Raamatussa sanotaan. Että joskus jopa joku takaiskukin voi myöhemmin kääntyä siunaukseksi, tavalla tai toisella.

Mutta me itse emme kovin paljon näe eteemme. Siksi niin usein murehdimme, huolehdimme ja kyselemme. Tulee pettymyksiä ja menetyksiä, haaveet eivät toteudu, tie edessä tuntuu sulkeutuvan, terveys pettää, tapahtuu ikäviä asioita, kaikkea sitä mitä tämä ihmisen elämä on. Se kaikki vain kuuluu elämään ja ihmisyyteen.

Silloin kun on kysymysten aika eikä vastauksia vielä näy, vastaukseksi saavat ehkä riittää nämä Jeesuksen sanat: "Mitä minä teen, sitä et nyt käsitä, mutta vastedes sinä sen ymmärrät."

6 kommenttia:

 1. Olipa hyvä teksti minunkin mielestäni! Siinä on ajattelemisen aihetta. Tuo shakkipeli oli hyvä esimerkki.

  VastaaPoista
 2. Häivähdys ja Metsäntyttö, kiva jos saitte jotain tuosta tekstistä. Shakkipelikin voi tosiaan olla opettavaista. Vielä kun itsekin osaisin uskoa tuohon mitä kirjoitin! :)

  VastaaPoista
 3. Olipa hyvä kirjoitus. Kiitos siitä! <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos, että muistutit tuosta, että Herra tietää parhaiten! Siunausta tiellesi!

  VastaaPoista
 5. Piipe A ja Sesse, kiitos ja siunausta teille!

  VastaaPoista