Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Parhaat vaatteet ja arkivaatteet

Tämä postaus ei kerro vaatekaappini sisällöstä eikä "kristillisestä pukukoodista", vaikka otsikko ja kuva voisivat saada aikaan sellaisenkin johtopäätöksen. Sen sijaan kerron, mitä viime päivinä olen lukenut C. O. Roseniuksen hartauskirjasta "Leipäset - Evästä vuoden jokaiselle päivälle". Hänellä on monesti hienoja ja syvällisiä ajatuksia siinä kirjassa.

Eilisessä tekstissä Rosenius pohti sitä, miksi Kristus sanoi vertauksessaan, että tuhlaajapoika piti pukea juuri parhaisiin vaatteisiin. "Isähän olisi voinut sanoa, että hänelle pitäisi tuoda hyvät, puhtaat tai hienot vaatteet. Mitä Herra tarkoittaa sanomalla parhaat vaatteet?"

Sitten Rosenius kirjoittaa, että juuri hän, joka oli kaikkein arvottomin, aiheutti suurimman ilon kotiin tullessaan - ja että sanoohan Raamattu myös: "Missä synti on tullut suureksi, siinä armo on tullut ylenpalttiseksi." Arvottomista arvottomin sai suurimman armon.

Enpä ollut koskaan tullut tarkemmin ajatelleeksi noita sanoja "parhaat vaatteet". Ihana ajatus, että Kristuksen lahjavanhurskaus, johon meidät puetaan, on todellakin ne parhaat vaatteet.

Tänään Rosenius jatkaa vaateajatusta näin:

"Raamattu puhuu toisestakin hengellisestä vaatetuksesta. Kol. 3:12 Paavali sanoo: 'Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valituita, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen.' Mutta nämä eivät ole 'parhaita vaatteita'. Ne eivät ole juhlavaatteita, joissa seistään kuninkaan edessä. Nämä ovat arkivaatteita, joissa eletään toisten ihmisten parissa. 'Parhaat vaatteet' ovat ne, jotka peittävät synnin ja jotka kestävät Jumalan edessä."

On siis kahdenlaisia vaatteita meillä kristityillä. Suhteessa Jumalaan tarvitsemme Jeesuksen antamia parhaita vaatteita, sitä vanhurskautta, joka saa meidät kelpaamaan Jumalalle ja peittää syntimme. Täällä maallisessa elämässämme suhteessa lähimmäisiin taas tarvitsemme noita arkivaatteita, joita Paavali kolossalaiskirjeessä luettelee. Eli "Hengen hedelmää", josta Paavali myös puhuu.

Näillä eväillä tähän päivään.

P. S. Kuvan vaatekaapistani loistaa silmiin muutama vaate, joita en edes pidä, joten ei pidä ajatella, että aivan kaikki tuossa kuvassa olisi makuni mukaista... Kirpputorillekin olisi vietävää :)

3 kommenttia:

  1. Kivasti erilainen näkemys pukeutumiseen ja vaatteisiin :)

    VastaaPoista
  2. Olipas ihanaa tekstiä! Ihastuttavia ajatuksia kerrassaan arki- ja -juhlavaatteista. Ikinä ei tullutkaan ajateltua näitä asioita tuolla tavoin.

    VastaaPoista
  3. Huopalintu ja Metsäntyttö, oli minustakin kyllä Roseniuksella hieno erilainen näkökulma näihin asioihin :)

    VastaaPoista