Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Heikosta ja vahvasta uskosta

Olen ihastunut Lauri Koskenniemen kirjaan "Sinulla on koti", jota olen viime aikoina lueskellut. Siinä on lyhyitä hartauskirjoituksia, jotka ovat hyvin armollisia ja lohdullisia.

Eilen luin lukua "Heikko usko", jossa Koskenniemi kirjoittaa siitä, kuinka joillain uskovilla on olevinaan "vahva usko" tai "suuri usko", ja sellaista he muiltakin vaativat. Tällaiset ihmiset kuitenkin taitavat uskoa enemmän omaan uskoonsa kuin Jeesukseen. Mihinkäs näin erinomaiset kristityt tarvitsisivat armahtajaa? Sen sijaan pieni, syntinen ja epäonnistunut ihminen on armon tarpeessa joka hetki.

Koskenniemi kirjoittaakin, että usko ei katso itseensä, niin kuin ei silmäkään näe itseään. Usko katsoo uskon kohteeseen eli Jeesukseen. Se, joka tuijottelee omaa uskoaan, tulee joko ylpeäksi ja omahyväiseksi kuin fariseus tai sitten hän masentuu ja lannistuu täysin oman mahdottomuutensa nähdessään.

"Kun itsestään ei löydä mitään, ei uskoakaan, Vapahtajan armossa on kylliksi. Siinähän pelastus onkin, ei suinkaan minun uskossani. Tässä se autuus on."

Edellisessä luvussa, jonka nimi on "Uskoa ei vaadita", Koskenniemi kirjoittaa:

"Omaa uskoaan korostava ihminen pikemminkin tuo esiin omaa uskonnollisuuttaan. Mutta sekö tässä olisi ratkaisevaa? Herrasta Jeesuksestahan tässä on kysymys, alas tulevasta Jumalan armosta eikä suinkaan ylöspäin kurottautuvasta uskonnollisuudesta. Uskon vaatiminen pelastuksen ehtona on armotonta ja epäkristillistä. Siis uskon vaatiminen. Herramme Jeesus ei ollut eikä ole vaatija. Hän, Vapahtajamme, antaa syntiselle sen, mikä häneltä puuttuu, armon sille, jolla ei ole mitään annettavaa." (lihavoinnit minun)

2 kommenttia:

  1. Helposti sitä tosiaan päätyy tuijottamaan omaan uskoonsa tai sen olemattomuuteen... Onneksi Hän kuitenkin meidän sydämemme tuntee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, tulee kaiveltua itseään, että onko tarpeeksi uskovainen. Mutta onneksi meidän uskomme ei pelasta vaan Jeesus.

      Poista