Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

tiistai 27. joulukuuta 2016

Wanhan ajan joulua sanoin ja sävelin

Niin joulunpyhät vierähtivät nopeasti. Lapsuudenkodissani on vanha Biblia, jota innostuin jouluna tutkimaan ja luin jouluevankeliumin sieltä. Verollepano oli weronlaskemus ja kun ihmiset menivät verollepantaviksi, he menivät antamaan itseänsä arwattaa, mikä oli koko tekstin erikoisin sana.
Joosefkin sitten lähti Betlehemiin Marian hänen kihlatun emäntänsä kanssa, joka raskas oli.

Oli hauskaa lukea vähän vanhaa suomea. Tuo isovanhempieni perheraamattu oli painettu muistaakseni vuonna 1911 Sortavalassa. Isovanhempani olivat menneet naimisiin jo vuonna 1914, ja vanhimmat setäni olisivat jo satavuotiaita, jos eläisivät... Bibliassa oli oma sivunsa, jossa oli lueteltu perheen kaikki kymmenen lasta syntymäaikoineen. Tuollainen vanha perheraamattu on oikea aarre.
Muitakin wanhoja kirjoja tuli jouluna lueskeltua, nimittäin 1800-luvulta peräisin olevaa Wirsi- ja Ewankeliumikirjaa sekä Wirsikirjaa. Nämäkin ovat olleet sukulaisteni omistuksessa.
Mukavaa oli löytää niinkin vanhasta virsikirjasta tuttuja virsiä. Totta kai sen on tiennyt, että monet virret ovat tosi vanhoja, vanhempiakin kuin nämä virsikirjat, mutta hauska löytö silti. Sanat vain ovat vähän muuttuneet. Laitan tähän kuvan parista jouluvirrestä, joita nykyäänkin veisataan.

Mä seisahdun nyt etehes, O Jesus, pannen sullen ne lahjat kaikki seimehes, jotk' itse annoit mullen... ja toinen tuttu jouluvirsi Nyt ilowirttä weisatkaam', yhdessä äänin laulakaam', käykääm', katsokaamme, kuink' lapsi pieni suloisin, armas auttajamme, nyt aurinkoa kirkkaammin seimess' ilonamme loistaa ihanin.

Näissä vanhan ajan joulutunnelmissa tällä kertaa. Siunattua loppuvuotta sinulle.

4 kommenttia:

 1. Säälittää entisajan ihmiset, kun ovat joutuneet lukemaan noin hankalannäköisiä kirjaimia :) Tai ehkä niihinkin tottuu, mutta lukihäiriöiselle eivät kyllä varmaan oikeen sopineet. Mukvaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllähän tuo aika koukeroista tekstiä on... Mukavaa loppuvuotta sinullekin, eipä sitä enää paljon olekaan jäljellä.

   Poista
 2. Nuo on tosiaan oikeita aarteita! Olisi muutenkin, mutta varsinkin kun ovat omalta suvulta ja niissä on vielä kirjoitettuna noita henkilötietoja. Meilläkin on joku vanha Raamattu, josta joskus olen jotain lukenut. Se voi vaihteeksi olla virkistävä kokemus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suvun vanhat tavarat ovat aarteita ja varsinkin tällaiset hengelliset kirjat. Kokeilepa huviksesi lukea vanhaa Raamattua, se on ihan piristävää! :)

   Poista