Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

maanantai 22. elokuuta 2016

Sivuraiteilla

Eilen kun tulin juhlilta kesken kotiin ja kuuntelin sitten juhlia yksin kotona radiosta, tunsin itseni yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi, koska en ole mikään innokas radionkuuntelija. Minun pitäisi saada olla paikalla eikä vain kuulla, vaan nähdä, kokea ja tavata tuttuja.

Kuitenkin on monia, jotka oikeasti eivät pääse seurakuntaan, vaan joutuvat yksin kotona kuuntelemaan radiota tai katsomaan tv-jumalanpalveluksia. On sairautta, yksinäisyyttä ja kenellä  mitäkin. Tuli siinä mieleen eräs kirjoitus Per-Olof Malkin ihanasta kirjasta Elämää suurempi armo. Sen otsikko on tuo Sivuraiteilla. Siinä hän kertoo Paavalista, joka paljon matkusteltuaan ja työtä tehtyään onkin äkkiä vankina Rooman asunnossaan vartijan kanssa, siis kotiarestissa. Jaan osan tuosta kirjoituksesta tähän.

Hän ei siis ollut vapaa, vaan jonkinlaisessa kotiarestissa, pakotettu pysymään neljän seinän sisällä. Ihmisiä kyllä tuli ja meni, ja apostoli sai jatkaa opetustyötään Jumalan valtakunnasta. Mutta kaikki tapahtui hänen kodissaan, pienissä puitteissa, ja vierellä oli aina vartioiva sotilas... Paavalin maailma supistui yhdeksi huoneeksi.

Näissä oloissa hän olisi voinut masentua. Hän olisi voinut katkeroitua siitä, että Jumala ei antanut hänen jatkaa työtään entisellä tavalla. Mutta masennuksen ja katkeruuden sijasta Paavali teki Roomassa sen, minkä nuo vallitsevat olosuhteet sallivat. Hän sopeutui pieniin puitteisiinsa ja voimakkaasti rajoitettuihin työmahdollisuuksiinsa. Uudessa tilanteessa hän teki sen, minkä siinä voi... 

Tätä olen miettinyt. Ja nyt siirrän katseeni pöydällä olevista Raamatuistani sinne sinun kotiisi. Voi tietysti olla, että sinä koet olevasi kuin Paavali ennen kuin hänet vangittiin. Olet ehkä paljossa mukana ja sinulla on suuria suunnitelmia. Jos näin on, kiitä toimintamahdollisuuksistasi Jumalaa. Nuoruus, terveys ja tarmo ovat Jumalan lahjoja jaloa käyttöä varten. Mene minne ikinä Jumala sinut lähettää.

Mutta voi myös olla, että sinä koet olevasi kuin Paavali, sen jälkeen kun hänet oli siirretty Kesarean vankilaan tai vuokra-asuntoon Roomassa. Et näe itselläsi olevan laajoja toimintamahdollisuuksia. Ikäsi, heikkoutesi, sairautesi, arkuutesi, pelkosi, työsi, varattomuutesi, murheittesi kuorma voi olla se vartioiva sotilas, joka pidättelee sinua kiidättämästä evankeliumia kaikkeen maailmaan.

Tämä voi aika ajoin tuoda sydämeesi hätää ja häpeää. Niin kovin vähän olen voinut Jumalan asiaa edistää, huokaa moni Jumalan lapsi ja kokee pienuutensa, voimattomuutensa ja osaamattomuutensa tuskaa.

Ystäväni, tahdon sanoa tämän juuri sinulle. Älä sure sitä, että mahdollisuutesi ovat rajalliset. Ei Jumala edellyttänyt vangitulta Paavaliltakaan samaa kuin vapaalta Paavalilta. Ei hän edellytä sinultakaan enempää kuin mitä olosuhteissasi voit.

Tärkeintä lienee, ettet masennu ja jätä Jumalan valtakuntaa kokonaan tukematta. Vuoteesi reunalla voit polvistua rukoukseen lähettien ja vaikeuksissa olevien kristittyjen puolesta sotivissa maissa ja muslimimaissa, Kiinassa ja Intiassa ja muualla. Ja jos et voi polvistua, voinet maata vuoteessasi ja huokailla Jumalan puoleen, että hän varjelisi sanansa saattajat ja siunaisi myös radioteitse julistetun sanansa kylvön.

Pieni on Jumalan valtakunnassa usein suurta, vähäpätöiseltä näyttävä merkittävää. Älä väheksy sitä, mitä sinä voit tehdä. Olipa se paljon tai vähän, tee se nöyrästi ja tee se Herralle. Kaikkivaltias tarvitsee sinua yhä. Sinä olet hänelle rakas ja sinä olet hänen työssään tärkeä. Juuri sinä ja niine mahdollisuuksinesi, jotka sinulla on.

Näin siis Per-Olof Malk elämän sivuraiteista. Voimia sinulle, joka koet siellä olevasi, tavalla tai toisella.

7 kommenttia:

 1. Niin me ihmiset vaan ollaan erilaisia, sillä itse taas olen sen verran erakkoluonne, että en mielellään osallistu tilaisuuksiin, missä on paljon ihmisiä. Kuuntelen tilaisuudet yms. mieluummin kotoa netin tai radion kautta. Toki on hyvä välillä käydä esim. ehtoollisella ja tykkäsin, kun aiemmin minulla oli oma raamattupiiri. Kaverin kanssa on kivempi osallistua, mutta yksin ei tule lähdettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en minäkään usein jaksa sellaisia kovin isoja yleisöryntäystapahtumia, kuten esimerkiksi joulun aikaan monet tilaisuudet ovat. Olen ehkä vähän ns. sosiaalinen erakko, fifty-fifty. Tykkään käydä tilaisuuksissa, mutta tungoksessa en viihdy.

   Poista
  2. Mutta toki esimerkiksi hengellisillä kesäjuhlilla, joille tulee koko Suomesta väkeä, viihdyn taas hyvinkin, vaikka onkin paljon väkeä... Se riippuu niin monesta asiasta...

   Poista
 2. Tuo oli kyllä niin lohdullista tekstiä taas. Sivuraiteella sitä usein tuntee olevansa. Elämä on monesti jonkinmoista odottelua ja sitä ihmettelee, eikö mitään muuta voisi olla kuin sitä... mutta kai se sitten jollain lailla tarpeellista on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itsellekin on tuo teksti monesti kolahtanut. Mutta tuo on ihanasti sanottu, että Jumalan valtakunnassa pienikin voi olla suurta.

   Poista
 3. Lohduttavia sanoja on tarpeen lukea aika ajoin. Per-Olof Malk kirjoittaa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuossa Malkin kirjassa on monia tosi hyviä kirjoituksia. Hän osaa rohkaista ja lohduttaa.

   Poista