Vanha virsi

Vanha virsi
Elävän veden virrat. Evankeliumijuhlat Virroilla 2016.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Johdatuksen maamerkkejä

Lupasin kirjoittaa täällä joskus kirjoistakin. Ja nyt olen lueskellut rovasti Jorma Kalajoen kirjaa Johdatuksen maamerkkejä, joka on hyvää luettavaa jokaiselle, joka kaipaa tervehenkistä opetusta johdatuksesta. Tästä kirjasta joitain ajatuksia.

Kirjassa puhutaan rukouksen ja Raamatun lukemisen tärkeydestä, Pyhän Hengen johdatuksesta, sisäisestä varmuudesta, olosuhteista, neuvojen pyytämisestä ja vastaavista johdatukseen liittyvistä asioista. Kalajoki myös muistuttaa, ettei johdatus aina ole merkkien saamista ja äänien kuulemista, vaan se voi joskus olla hyvinkin arkista. On monia päätöksiä, joissa on hyvä käyttää tervettä järkeä - josta kerran täällä kirjoitinkin - ja omaa tahtoa.
Järki ja tahto eivät nimittäin ole jotain pahaa, jota ei saisi koskaan käyttää - Jumala itsehän ne meille on luonut. On aikuisuutta ja kypsyyttä käyttää myös niitä ja näin ottaa vastuu omista valinnoistaan. Luvussa Järjen käyttö suositeltavaa Kalajoki sanoo hyvin - Kun Jeesus ja Paavali kertovat, ettei ihminen voi pelastua ja ymmärtää Jumalan salaisuuksia järkensä avulla, heitetään saman tien aivot narikkaan kaikessa muussakin... Kaiken kaikkiaan järjen väheksyminen on jämähtämistä naiiviin ja kavennettuun hengellisyyteen, josta Paavali varoittaa useissakin kirjeissään.

Yhden luvun otsikko taas on Vahvista tahtoasi - ja käytä sitä. Siinä Kalajoki kirjoittaa siitä, miten alistuvaiseksi kasvanut ihminen herkistyy opetukselle, jossa jatkuvasti korostetaan ihmisen tahdon syntisyyttä ja sitä, että oikeastaan kaikki, mitä hän itse haluaa, on pahaa. Jumala kuitenkin tahtoo antaa meille hyvää, eikä kaikki, mistä me pidämme ja mitä haluamme, ole välttämättä syntiä tai Jumalan tahdon vastaista. Tavallisissa maallisissa asioissa tahtomme on monella tavoin vapaa.

Tässä joitain näkökulmia - korostin nyt järkeä ja tahtoa, koska itselläni on nuorempana ollut niiden kanssa pallo pahasti hukassa. Ja niistä ei muissa johdatuskirjoissa aina välttämättä puhuta. Kirja sisältää kuitenkin paljon muutakin ja se kannattaa ehdottomasti lukea.

PARAS VIIMEISEKSI ELI VÄHÄN MAINONTAA. Olen lukenut kirjan nyt kaksi kertaa. Kun ensimmäisen kerran luin sen vuonna 2013, jolloin se oli ilmestynyt, minua ei edes kiinnostanut koko johdatuskysymys, vaan olin hyvin rikki joistain asioista joita oli tapahtunut. Yllätyksekseni kirja oli minulle valtavan hoitava ja rohkaiseva elämys juuri siinä tilanteessa. En ollut odottanut joltain johdatuskirjalta sellaista. Kalajoen avoimuus joistain omista kokemuksistaan ja moni muu asia kirjassa kolahti ja lujaa.

Nyt toisella lukukerralla taas kiinnosti juuri se johdatus. Ja tällä kertaa monesta eri kohdasta kirjassa löytyi rohkaisua sillä rintamalla - sain rohkeutta erään askeleen ottamiseen, jota olin epäröinyt. Itselleni se oli todella iso asia, jonka merkitys tulee täysin näkyviin lähitulevaisuudessa, kun jatkan niitä askelia eteenpäin.

Siis LUE TÄMÄ KIRJA. Siunausta päivääsi. Ja kiitos Jorma Kalajoki kirjastasi.

2 kommenttia:

  1. Tulee mieleen se raamatunkohta, että vaikuttaa tahtomista ja tekemistä. Aina tosin ei oikein itsekään tiedä, mitä tahtoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se itselläni on monesti mennyt, että Jumala on vaikuttanut tahtomista ja tekemistä. Mutta kyllä on asioita, joissa ei tiedä itsekään mitä tahtoo.

      Poista